Konjonktiva, gözün dışını çevreleyen ve en aktif yapıya sahip olan immün dokudur. Dokunun herhangi bir şekilde iltihaplanması durumuna da konjonktivit adı verilmektedir. Alerjik durumların en sık görüldüğü organ gözdür. Hassas bir yapıya sahip olan göz, dış etkenlerden ya da vücut yapısında oluşan herhangi bir rahatsızlığın en kolay etkilendiği organdır. Gözü oluşturan tabakalardan biri olan konjonktiva da göz yapısında en hassas bölgedir. Açık ve saydam bir yapıya sahip olan bu tabaka, çevresel alerjenlere ve mikroorganizmalara karşı gözü koruyucu bir yapıya sahiptir.
Konjonktivit, hastanın yaşı, hastalığın tek ya da çift taraflı olması, genetik yapı, kontakt lens kullanımı ve yaşam koşulları göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Sıklıkla görülen vakalar, alerjen sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan konjonktivittir. Klinik olarak değerlendirildiğinde, akut ve alerjik konjonktivit çeşitleri de görülmektedir.

Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

  • Tek ya da çift taraflı olarak gözlerde yoğun kızarıklık,
  • Genel olarak gözlerde kaşıntı,
  • Batma, yanma ve ağrı hissi (rahatsızlığın ilerlemesine bağlı olarak),
  • Göz ya da gözlerde sulanma ve ödem oluşması şeklinde seyreden şikayetlerle ortaya çıkmaktadır.

Konjonktivit Çeşitleri Nelerdir?

Alerjik Konjonktivit: Mevsim geçişlerinde görülen ve halk arasında göz nezlesi olarak da bilinen konjonktivit türüdür. Göze temas eden maddeler nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir. Her iki gözde de ortaya çıkabilmektedir.
Viral Konjonktivit: Üst solunum yolları enfeksiyonları ile ilişkili olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Tek taraflı olarak görülür ve bulaşıcıdır. Rahatsızlığın seyrine ve tedavi edilmemesine bağlı olarak iki göze de yayılabilmektedir.
Bakteriyel Konjonktivit: Deride ya da sindirim sisteminde görülen bakterilerden dolayı ortaya çıkma durumu vardır. Kişisel hijyen, yaşam koşulları, fiziksel temas gibi sebepler yolu ile de ortaya çıkmaktadır. Her iki gözde de görülebilmektedir.

Konjonktivit Tedavisi Nedir?

Her rahatsızlıkta olduğu gibi, erken tanı ve tedavi konjonjtivitte de önemlidir. Belirtilerden bir ya da birkaçının görüldüğü hastaların en kısa sürede göz doktoruna giderek muayene olması önerilir. Göz doktorunun, konjonktivitin türünü ve gelişimini belirlemesi tedavi yöntemini de etkilemektedir. Genellikle ilaç tedavisi kullanılan rahatsızlık, kişisel hijyene ve yaşam koşullarına dikkat ederek kontrol altına alınmaktadır. Göz doktorunun vereceği tavsiyelere uymak ve düzenli muayeneye gitmek de olası ciddi rahatsızlıklara karşı koruyucu rol oynamaktadır.

Koruma 

Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar kolayca ve süratle yayıldığı için bunları önlemenin en uygun yolu sağlık kurallarına dikkat etmektir. Enfeksiyon teşhis edildikten sonra aşağıdaki öneriler yararlı olabilir.

1.Ellerinizi gözünüzden uzak tutun.
2.Ellerinizi sık sık yıkayın.
3.Havlu ve banyo takımınızı her gün değiştirin.
4.Giyim eşyalarınızı her giyişinizde yıkayın.
5.Yastık kılıfını her gece değiştirin.
6.Göz makyaj malzemelerini, özellikle rimeli birkaç ay kullandıktan sonra atın.
7.Başkalarının göz makyaj malzemelerini kullanmayın.
8.Başkalarının havlusunu ve mendilini kullanmayın.