Sıkça Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

en çok merak edilenler

1. Sürekli bilgisayar ile çalışıyorum. Gözlerim bozulur mu?

Bilgisayar ekranına bakma gerçekte bir kırma kusuruna neden olmaz yani halk arasındaki ifadeyle gözü bozmaz. Kırma kusuru olan kişilerde uzun süre bilgisayarda çalışmak yorgunluk, göz ve baş ağrısı yapabilir. Uygun gözlük kullanma bu problemleri giderir. Ekrana dikkatli bakış sırasında göz kırpma sayımız azalır buda göz yüzeyinin kurumasına neden olur. Ortam neminin azaldığı durumlarda, büro gibi klimalı ortamlarda göz yaşı buharlaşma hızı artar göz yüzeyinin kurumasını önlemek için göz kırpma sayımızı arttırmalı ve molalar vererek çalışmalıyız.

Bilgisayar ekranının üst seviyesi göz seviyenizi aşmamalıdır. Böylelikle gözünüz çalışma sırasında hafifçe aşağı bakar pozisyonda olacak, bu durum kapak aralığınızın bir miktar dar kalması yoluyla göz yaşınızın buharlaşabileceği göz yüzeyini azaltacaktır.

2. Çocuğumun gözlük numarası sürekli büyüyor. Nasıl bir önlem alabilirim?

Miyop (uzağı görememe) çoğunlukla ilkokul çağında başlar ve ergenlik boyunca vücudun büyümesine paralellik göstererek büyür. Sınıfta tahtayı görmede sıkıntı çeken, derslerinde başarısız olan çocukları göz kontrolünden geçirmekte fayda vardır.

3. Yeni doğan bebeğin göz muayenesi ne zaman yapılır?

Yeni doğan bir bebek, gözleri sağlam doğdu diye bir kural yoktur. Gözlük ihtiyacı, şaşılık, katarakt, göz tansiyonu, göz kapağı şekil bozuklukları, göz yaşı kanalı tıkanıklığı, göz tümörleri ve benzeri her türlü göz hastalığı yeni doğan bebekte görülebilir. Bu yüzden her yeni doğan bebeğin ilk 6 ay içinde rutin göz muayenesi yapılmalıdır.

4. Katarakt nasıl teşhis edilir?

Görmede bulanıklık, renklerin soluk görülmesi, gözlük numarasının aniden değişmesi kataraktın en belirgin belirtileridir.

5. Şeker hastasıyım, gözümde problem olur mu?

Diyabet (Şeker Hastalığı) damarları etkileyerek gözün retina (sinir) tabakasında kanamalara yol açabilecektir. Şeker hastaları metabolik kontrollerine ne kadar dikkat ederlerse (AKŞ nin %20 mg ın altında olması, hipertansiyonun kontrolü, total lipid ve kolesterolün normal sınırlarda olması), damarlardaki tahribatı o kadar geciktirmiş olurlar şeker hastalarının yılda 1 defa ayrıntılı göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Eğer retina tabakasında kanamalar başlamışsa bu kontroller daha sık yapılmalıdır.

6. Lens kullanmanın gözlük kullanmaya göre üstünlükleri var mı?

• Nesneleri gerçek boyutlarında gösterir.
• Daha iyi ve geniş görüş alanı sağlar.
• Buğulanma yapmaz.
• Spor ve aktivitelerin rahat ,kısıtlanmadan yapılmasını sağlar.

7. Gözlükten Kurtulmak Istiyorum Ameliyat Olabilir Miyim?

18 yaşından büyük olan, Son 1 yıldır gözlük derecesi değişmemiş olan, Miyop, Hipermetrop, ve astigmat görme kusuru olan, Gözünde herhangi bir tıbbi sorunu (glokom, katarakt, üveit retinopati vb.) olmayan, Gözlük ve kontakt lenslerinden kurtulmak isteyen herkes bu tedavi için adaydır.

8. Göz Tembelliği Nasıl Teşhis Edilir?

Gözlerimiz en değerli organlarımızdan biridir. Göz sağlığımıza önem vermeli, kontrollerimizi ihmal etmemeliyiz. Gözler normal görünümünde olsa bile 1 yaşında ilk muayenesi yapılmalıdır. Daha sonra 5 yaşında ve okula başlarken muayeneler tekrarlanır. Genellikle tek gözde ortaya çıkan göz tembellikleri muayene edilmedikçe bulgu vermezler.