Ptozis (Göz Kapağı Düşüklüğü)

Göz kapakları, gözyaşı tabakasının göz yüzeyine eşit olarak ve düzgün şekilde dağılmasını sağlamaktadır. Görme işlevinin sağlanabilmesi için, göz içi yapısının sağlıklı olması kadar çevresinde bulunan dokuların da sağlıklı olması gerekmektedir. Ptozis, terminolojik olarak sarkma anlamına gelen bir kelimedir. Vücuttaki herhangi bir organın normal şeklinin değişmesi ve sarkması durumuna verilen addır. Blefaroptozis olarak adlandırılan göz hastalığı, çeşitli sebeplere bağlı olarak göz kapağı ya da kapaklarında düşüklük yaşanmasıdır.
Göz kapağı düşüklüğü, farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Hastalığın tanısı ve altında yatan sebebin bulunması tedaviyi de belirleyen unsurlardır. Ptozis, cerrahi müdahale ile tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Ptozis tanısı koyulurken, hastanın öyküsü göz önünde bulundurulmalıdır. Ne kadar süredir var olduğu ve ne kadar sürede geliştiği tedavi için önemli ayrıntılardır.

Blefaroptozis iki şekilde incelenmektedir;

1) Doğumsal ptozis
2) Edinilmiş ptozis

Doğumsal ptozisde üst gözkapağının kaldırıcı kasında bir gelişme bozukluğu vardır.  Aynı bozukluk, göz küresini yukarı baktıran “Üst rektus” kasında da olabilir. Bu durumda hem gözkapağı hem de göz küresinin kendisi aşağı doğru düşük olur.Edinilmiş ptozisleri yaratan nedenleri şöyle özetleyebiliriz. Göz kapağında oluşan bir iltihap, apse ya da ödem kapağı ağırlaştırıp ptozise yol açabilir. Üst gözkapağının kaldırıcı kasının oynatıcı siniri olan “Okulomotor siniri”nde (3. kafa siniri] olan bir felç de ptozise yol açabilir. “Miastenia gravis” denilen sinir sistemi hastalığında kaslarda oluşan güçsüzlük % 95 vakada kendisini ilk önce üst gözkapağında göstermekte ve ptozis gelişmektedir. Doğumsal ptoziste gözkapaklan gözbebeğini kısmen kapatıyorsa, çocuk görebilmek için alın kaslarını kasarak gözkapağım yukarı kaldırmaya çalışır. Bu durumda çocuğun alnının kırışık olduğu görülür. Ptozisin tedavisi, etkene ve bozukluğun ağırlığına göre değişmektedir.

Söz konusu rahatsızlık için mutlaka uzman göz doktoruna başvurulmalıdır.