Katarakt Nedir?

Katarakt göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek daha opak bir görünüm almasıdır. Göz merceği katarakt sonrası yoğunlaşır. Katarakt göz merceğini yoğunlaştırınca görüntü bulanıklaşır.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Katarakt birçok tipi olmasına rağmen genel olarak 3 ana grupta incelenir.

  • Yaşa bağlı katarakt
  • Doğumsal katarakt
  • İkincil Katarakt

İkincil katarakt bazı ilaçların uzun süre kullanılması, darbe ve diyabet gibi metabolik hastalıklar sonucunda oluşur.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Katarakt olan kişilerde:
-Görmede zamanla azalma
-Gözlerin ışığa hassasiyeti
-Çift görme
-Okuma zorluğu
-Renklerde soluklaşma
-Renklerde sararma
-Gece görüşlerinde bozulma gibi belirtiler görülmektedir.

Katarakt Kimlerde Görülür?

Katarakt genellikle orta yaş üstü kişilerde görülen bir göz hastalığı olarak bilinir. Ancak yalnızca orta yaş üstünde görülmez. Bununla beraber; yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, gözüne fiziksel darbe alan kişilerde ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullanan kişilerde görülme olasılığı vardır.

Katarakt Nasıl Ortaya Çıkar?

Katarakt en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Katarakt bilinen bir sebebi olmamasıyla birlikte beslenme alışkanlıkları, ultraviyole ışınları gibi birçok risk faktörü barındırır. Katarakt lensin opaklaşmasını sağlar ve lensin opaklaşması durumuna göre hastalar başta uzak ya da yakını göremediklerinden şikayetçilerdir. Lensin opaklaşması arttıkça uzak ve yakın görmeler hastanın sosyal hayatını rahatsız edecek duruma gelir.

Kataraktın oluştuğu mercek gözünüzün renkli kısmının arkasında bulunur. Objektif göze giren ışığı odaklar retinada net ve keskin görüntüler üretir. Yaşlandıkça gözdeki lensler eskisine nazaran daha az esnek, daha az şeffaf ve daha kalın hale gelir. Yaşa bağlı ve diğer tıbbi durumlar lens içindeki dokuları parçalar ve bir araya toplanmasına neden olur. Böylece lens içindeki küçük alanlar bulanıklaşır.

Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katarakt ilaçla yahut gözlük kullanarak tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Kataraktın henüz ilerlemesini durdurabilecek bir yöntem de bulunmamıştır. Katarakt tedavisi için tek çözüm ameliyattır. Katarakt ameliyatı opaklanan göz merceğinin alınıp yerine yeni bir göz merceği yetleştirilme sistemine dayanır.

Göz hekimlerinin kullandığı cihaz sayesinde göz içerisine çok küçük bir bölgeden girilerek katarakt ameliyatı tamamlanmaktadır. Bu ameliyat yöntemi her türlü katarakta (yaşa bağlı, doğumsal, ikincil) uygulanabilir. Kullanılan bu cihaz işlem süresini kısaltmakta ve katarakt ameliyatının emniyeti artmaktadır.